Odbor sudaca

Odbor sudaca HKS-a osnovan je kao stručno tijelo upravljanja poslovima HKS-a. Svi suci i steward-i koji su položili ispit za suca ili steward-a su članovi Odbora sudaca HKS-a. Svake godine suci i steward-i moraju obnoviti licencu te se popis licenciranih članova Odbora sudaca za pojedinu disciplinu objavljuje na službenoj stranici HKS-a. Ovisno o disciplini za koju je polagao ispit suci u Odboru sudaca su podijeljeni u sljedeće kategorije:

• regionalni sudac
  • nacionalni sudac.

U Odboru trenutno imamo najviše sudaca preponskog jahanja, jer je to na našem području najstarija disciplina. Neki naši suci preponskog jahanja su međunarodne kategorije te uz suđenje na natjecanjima u Hrvatskoj na nacionalnim turnirima sude i na međunarodnim (FEI) turnirima i to:

• Dunja Hercigonja, FEI LEVEL3
  • Jasminka Pirš Petraković, FEI LEVEL2
  • Zdravka Poljaković, FEI LEVEL3
  • Smiljka Selanec, FEI LEVEL3

suci_preponsko

Suci nacionalne kategorije uz međunarodne suce sude na natjecanjima viših kategorija, a to su: 

• Mirjana Baban
  • Ivica Bogadi
  • Mladen Brezić
  • Milena Dragišić
  • Latica Ivković
  • Dragomir Jurjević
  • Ivica Milošević
  • Sanja Olujić
  • Željko Šeper
  • Samantha Veliki

Nakon polaganja sudačkog ispita suci stječu kategoriju regionalnog suca te je za sada regionalni sudac preponskog jahanje: Jasmina Milković.

Suci dresurnog jahanja su također podijeljeni u dvije kategorije. Suci nacionalne kategorije su:

• Iva Jurak Lukičić
  • Ivana Ljubić
  • Zvjezdana Klarić
  • Vanda Maršanić
  • Sanja Olujić
  • Mirela Polgar

dok su regionalni suci Senka Budimir (pod suspenzijom) i Tanja Vaniš.

suci_dresurno

Mnogi suci preponskog jahanja su se aktivirali i u zaprežnom sportu te su nacionalni zaprežni suci:

• Mirjana Baban
  • Ivica Bogadi je međunarodni sudac FEI LEVEL2
  • a regionalni su suci Dražen Lujić i Tomislav Vučković.

suci_zaprege1suci_zaprege2

U HKS-u najmlađa disciplina je daljinsko jahanje te su se mnogi suci preponskog jahanja angažirali u razvoju te discipline. Međunarodni suci daljinskog jahanja su:

• Tihana Brlas, FEI 2*
  • Smiljka Selanec, FEI 3*

Nacionalni suci daljinskog jahanja su:

• Zlatko Kramarić
  • Vanda Maršanić
  • Ivica Milošević
  • Senka Budimir (pod suspenzijom)
  • Branko Kovačić

a regionalni suci su Jozef Markić, Darko Rupčić, Toni Uravić i Vladimir Vlajinić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iako trenutno pri HKS-u Military – Eventing (Svestrana upotrebljivost konja) nije aktivna disciplina članovi Odbora sudaca osposobljeni su za suditi i tu disciplinu: Mladen Brezić, Sanja Olujić i Željko Šeper.

Parakonjaništvo je disciplina pri FEI (Federation Equestre Internationale) i mi se možemo pohvaliti da je Sanja Olujić međunarodni sudac FEI LEVEL3.

Iz osobnih razloga neki suci nisu aktivni te nisu obnavljali licence: Loretta Krota, Boris Krsnik, Ante Munitić, Ema Prokeš, Nataša Vašatko, Darko Kirinčić, Ivica Milošević, Ivica Posavec i Ognjen Preost .

Na konjičkim natjecanjima uz suce i steward-i osiguravaju uvjete da se natjecanja odvijaju sukladno propisima. Teško je naći pravi prijevod na hrvatski jezik za „steward“, ali poznavaoci kažu da bi naša riječ „nadglednik“ najbolje opisala zadatke steward-a. Na nacionalnim natjecanjima se postepeno uvode steward-i u svim disciplinama te se za sada svi nacionalni suci angažiraju na natjecanjima kao steward-i.

U Odboru sudaca imamo i međunarodnog steward-a za sve discipline, a to je Mladen Brezić, dok je Latica Ivković steward FEI LEVEL1 za preponsko jahanje.

Suci se kontinuirano educiraju na FEI seminarima kao i na seminarima u Hrvatskoj.

Stažisti za suca u zaprežnom sportu Matea Nakić i daljinskom jahanju Boško Milivojević.

Osobe zainteresirane za stažiranje trebaju biti aktivne u konjičkom sportu i sudjelovati u organizaciji konjičkih natjecanja te ukoliko imaju navršenih 25 godina mogu podnijeti zahtjev za stažiranje putem svog kluba Odboru sudaca HKS-a.