best website templates

Postavljač staza i parkura

Znanje i iskustvo postavljača parkura i staza je vrlo važan dio svih disciplina, a razvoj do odgovornog, iskusnog i uspješnog postavljača je dug i zahtjevan.


Često je put do uspješnog postavljača parkura i staza trnovit te je potrebno puno entuzijazma, strasti i strpljenja.

Potrebno je mnogo puta asistirati već afirmiranim postavljačima, imati vlastita natjecateljska iskustva i sudjelovati na što većem broju seminara za postavljače parkura.


Mnogo su puta uvjeti teški – vrućina, pljusak, teški materijali, malo vremena za postavljanje; no ovo je samo dio problema s kojima se postavljač mora suočiti. Istovremeno treba biti otvoren za sugestije iskusnijih postavljača, natjecatelja, tehničkih delegata i sudaca.

Usprkos svim teškoćama, postavljanje parkura ili staza može biti vrlo kreativan i stimulativan posao.

Dobar postavljač parkura u preponskom jahanju treba utakmice učiniti uzbudljivima i privlačnim gledateljima, a da se pritom ne zaboravi cilj stvaranje ritmičnih parkura koji će, sukladno težini, omogućiti natjecatelju tehnički ispravno natjecanje.

Postavljač parkura i staza, je učitelj, a ne neprijatelj koji postavlja zamke na terenu.


Kriterije koji kandidat za postavljača Kat. B u preponskom jahanju mora ispuniti, prije dobivanje dozvole samostalnog postavljanja prepona na turnirima su :

Minimum starost 18 god.

Uspješno višegodišnje natjecanje na preponskim turnirima najmanje visine 1.20m

Uspješno položen ispit na tečaju za Postavljače parkura organiziranog od Odbora postavljača parkura pod pokroviteljstvom HKS-a.

Ispunjeni uvjeti u „Dnevniku“

Asistent na najmanje pet turnira u suradnji sa jednim od postavljača Kat. A na listi HKS-a ili sa jednim od postavljača na listi FEI-a.

Uspješno položen praktični ispit na turniru koji odredi Odbor za postavljača parkura i staza i na preporuku Odbora. Ukoliko praktični ispit nije uspješno položen, novi praktični ispit moguć je tek nakon šest mjeseci.

Na prvih pet turnira kandidat, može samo raditi pod mentorstvom jednog od Postavljača parkura Kat. A. Nakon odrađenih pet turnira prema ocjeni i preporuci mentora Odboru za Postavljača parkura i staza, Odbor odlučuje o ukidanju potrebnog nadzora mentora.