IN MEMORIAM DUŠKO GAGES




Duško Gages, poznati osječki preponski jahač, tragično je preminuo u Bilju, 31. ožujka 2022. u 47. godini života.


title

Duško Gages je bio član Konjičkog kluba Osijek od 1985. kada je kao 10-godišnjak započeo s voltažiranjem. Kao najvažnije u svojoj karijeri ističe sljedeća grla: 'Kadina' (arapska kobila), 'Dijana' (s kojom jaše u juniorskoj konkurenciji), 'Sultan' (s kojim je imao najbolje rezultate), te mlade konje u vlasništvu Josipa Vlade Krivića ('Artur', 'Cooper', 'Catch the Wind', 'Calderon'). Od trenera, pak, kojima najviše duguje za konjičke uspjehe ističe Rajka Dokića, Karolja Molnara, Davorku Šuvak te njemačke trenere Paula Schockemöhlea i Marcusa Riegera. U prvom dijelu svoje karijere, afinitet prema konjičkom sportu pronašao je u galopskim utrkama. Kao junioru mu je najdraže bilo sudjelovanje na juniorskom Prvenstvu Jugoslavije u Zagrebu 1989. s kobilom 'Dijanom' i trenerom Karoljem Molnarom, a kao vrlo mlad jahač iste godine intenzivno jaši kobile 'Stelu' i 'Selenu', trčeći utrke i u Zobnatici, Sinju i Bijeljini. No, nakon Domovinskog rata mijenja svoj prvotni interes te mu se od '93. do danas ljubav prema konjičkom sportu isključivo manifestira kroz preponsko jahanje. U međuvremenu se bavio konjičkim sportom i u Njemačkoj, jašući po dvije godine grla iz štale čuvenog vlasnika Paula Schockemöhlea te ona iz manje poznatih štala, kao i u Nizozemskoj.

Od najviših plasmana pamti se pobjeda na 'Sultanu' u utakmici „štafeta“ (s klupskom kolegicom Ljiljanom Andraković i 'Smaragdom') na spektakularnom natjecanju za „Croatia Cup“ 1993. u pulskoj areni, održano pod reflektorima, te treće mjesto iz 1994. na 'Sultanu', na Prvenstvu Hrvatske za mlade konje u dobi od pet godina. Kao najbolji jahač turnira u Orahovici 1995. (kada je jahao kao vojnik HV-a), odrekao se nagrade u korist djeteta poginulog hrvatskog vojnika.

S Ljiljanom Andraković bio je i voditelj Škole jahanja u razdoblju 1992. - '94, a postao je aktivan član „Hrvatskog sokola Osječko-baranjske županije Osijek“ 1995. Otisnuvši se u zapadnu Europu, 1997. bilježio je brojne plasmane na preponskim turnirima, posebice u Njemačkoj. U Zimskom kupu 2013. - '14., u kategoriji jahača licenci S3 i S4, pobijedio je na 'Cooperu', tada šestogodišnjem pastuhu u vlasništvu Josipa Vlade Krivića.

Iz životopisa u Monografiji Konjičkog kluba Osijek 1959. – 2019.