Otvoreno prvenstvo RH u vožnji zaprega i CAI 3*




Pleternica 26.-30. lipnja 2024


title


Otvoreno prvenstvo RH u vožnji zaprega u kategoriji jednoprega, dvoprega i juniorskoj kategoriji (I kolo, Pleternica 26.-30. lipnja 2024) i CAI 3* (međunarodno konjičko natjecanje u vožnji zaprega)

 

Ovog vikenda održano je međunarodno natjecanje u vožnji zaprega i prvo kolo otvorenog PH u kategorijama jednoprega, dvoprega i juniora koje organizira Konjički Klub Pleternica. Na natjecanje pristiglo je više od 70 konja s vozačima iz 8 država, a najmlađi natjecatelj je natjecatelj iz Hrvatske koji ima tek 10 godina a koji je predstavnik čak treće generacija vozača u obitelji, što je jedinstveno u hrvatskoj povijesti konjičkog sporta. Osim Hrvatskih vozača na natjecanju su sudjelovali i vozači iz Austrije, Republike Češke, Italije, Mađarske, Rumunjske, Slovenije i Srbije dok je službeno osoblje turnira koje od strane FEIa brine o regularnosti natjecanja također međunarodno. Organizacija natjecanja ovog obima je izuzetno zahtjevna, a treba naglasiti da su natjecanja u vožnji zaprega koja se organiziraju u sklopu PH u toj disciplini u ovom trenutku jedina međunarodna natjecanja u Hrvatskoj čime se samo potvrđuje zahtjevnost ali i značaj ovih sportskih priredbi za konjički sport RH.

Natjecatelji su se tijekom tri natjecateljska dana takmičili u tri kategorije zaprežnog sporta – dresuri – koja zahtijeva poslušnost i usklađenost konjičkog natjecateljskog para, maratonu, možda najzahtjevnijoj komponenti natjecanja, a koji osim navedenih značajki dokazuje i spretnost konja ali i vozača, a mora biti izvedena u određenom vremenu tijekom čega natjecatelji prolaze otprilike 20 kilometara parkura s preprekama, uz kontinuirane kontrole veterinara. Uspješno završeni maraton predstavlja vrhunac dobro odrađenog treninga vozača i konja. Posljednji dan je ispit spretnosti, odnosno vožnja između čunjeva, postavljenim tako da je prolaz između njih jedva moguć pri čemu se ocjenjuje ne samo precizan prolaz već i brzina prolaza.


Organizatorima čestitamo, a svim natjecateljima želimo uspjeh tijekom ovog zahtjevnog, zanimljivog i nadasve atraktivnog sportskog događaja, dok ćemo o rezultatima kao i zanimljivim sportskim detaljima natjecanja izvijestiti po njegovom završetku.